Uitreiking René Olthuisprijs 2007

Alignmentvraagstukken in het ontwikkelproces

Majoor Eric Logister ontvangt de René OlthuisprijsTijdens de nieuwjaarsreceptie van de VID op donderdag 10 januari 2008 is voor de eerste keer de René Olthuisprijs 2007 uitgereikt. De scriptieprijs, vernoemd naar een in 2006 plotseling overleden bestuurslid bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 250 euro. Alle inzendingen zijn door een deskundige commissie beoordeeld onder voorzitterschap van de Lt-Kol Martin Guldemond. De prijs werd uitgereikt door mevrouw Jolande Olthuis aan de Majoor Eric Logister.

HDIO, Schout bij Nacht Hank Ort feliciteerde de winnaar en vulde het cadeau aan met een geheel verzorgde reis naar CEBIT in Hannover. SBN Ort stelde dat het BVIV vakgebied primair bestaat bij de expertise van de medewerkers. Studies als uitgevoerd door de majoor Eric Logister, passen hier uitstekend in. Eric, blij verrast, sloot af met een korte uiteenzetting van zijn thesis. Het geldbedrag van de scriptieprijs heeft Eric ter beschikking gesteld aan de organisatie ‘One Laptop Per Child’.

De volledige titel van dit paper is – Traditionele of Agile systeemontwikkelingmethode, op zoek naar de ‘silver bullet’ -. Het paper gaat in op een oud thema in de softwareontwikkeling, nl het probleem van het verkrijgen van juiste requirements en daarnaast ook nog het systeem als zodanig te bouwen en geaccepteerd te krijgen. 20 jaar na een beroemd paper van Frederick Brooks, ga ik op zoek naar de “Silver Bullit”. Daarbij verbind hij het oude thema van systeemontwikkeling met het nieuwste inzicht vanuit de innovatieleer: het begrip ambidexteriteit.  Alhoewel een oud thema laat de oplaaiende discussie in kranten, parlement en vakbladen over het percentage falende projecten in de ICT binnen de overheid, zien dat het paper een actueel en tevens een defensie probleem adresseert.