Symposium ‘Anders kijken naar organisaties’

Prof. Dr. Ir. Jan Hoogervorst

Prof. Dr. Ir. Jan Hoogervorst

Op uitnodiging van de Commandant C2 Support Center (C2SC) werden de leden van de VID uitgenodigd voor het mini-symposium “Anders kijken naar organisaties”. De bijeenkomst werd gehouden op 8 oktober, op de Elias Beeckmankazerne (EBK) in Ede.
Het programma ving om 12.00 uur aan met ontvangst in de hal van gebouw 37 op de EBK, waarbij Majoor Edward van Dipten de dagvoorzitter rol op zich had genomen. Door zijn Master studie aan de TU Delft wilde hij zijn contacten (docenten) en onderwerpen gebruiken om kennis te delen met de leden van de VID. Om 12.30 nam iedereen plaats in de filmzaal en opende de dagvoorzitter het symposium. Het welkomstwoord namens de VID werd door Lkol Philip Parlevliet gedaan, vervolgens heette de gastheer, Commandant C2SC Kol. Ir. L.P. Booman, iedereen van harte welkom. Kol Booman riep het aanwezige personeel op om zich bewust te zijn van hun kennis en ervaring, maar vooral wees hij op de verantwoording en taak om binnen ons bedrijf hier iets mee te doen.

De Prof. Dr. Ir. Jan Hoogervorst gaf een presentatie: Enterprise prestaties en succesvol veranderen. Prof Hoogervost was in het verleden oa werkzaam bij KLM en kon refereren naar diverse praktijk gevallen. Hij noemde een organisatie “een socio-technische entiteit met een doel”. Een organisatie heeft voor een bedrijfs breed IV/ICT project een Enterprise aanpak nodig, dat betekend Enterprise Governance, Enterprise Ontwerp en Enterprise Prestaties. Daarbij betreft vaak 20% van het werk techniek en 80 % processen die gericht zijn op de overgang. De Enterprise projecten hebben een lage succesfactor (70-80% faalt). Hij gaf daarvoor een aantal factoren op, zoals bottom up beginnen in plaats van Architectuur, vasthouden aan het verleden en gebrek aan durf. Tevens kwamen de kreten “ overmanaged” en “underlead” naar voren waarbij managers ondergeschikten hebben en leiders volgers. NB wat zijn wij als Commandant?

Tijdens de pauze was er gelegenheid om de diverse stands in de hal te bezoeken waarbij geanimeerde gesprekken plaatsvonden onder het genot van een kopje koffie.
Vervolgens gaf Prof.dr.ing. J.B.F. (Hans) Mulder, MScBA bijna en college met als onderwerp; Enterprise Engineering succesvol toepassen in de praktijk. Dhr. Hans Mulder nam ons mee door de tijd waarbij onder andere Aristoteles als grondlegger voor ontologie (zienswijze) ook voorbij kwam.

De kracht van veel succesvolle integratie- en Enterprise projecten zit in het toepassen van voldoende abstractie en denken in patronen waardoor kon worden gewerkt aan de overeenkomsten, in plaats van aan de verschillen. Een tool om dit te ondersteunen is Pronto. Tevens gaf hij aan dat projecten die mis gaan toch wel een positieve spin off kunnen hebben, waarbij een project bij Rijkswaterstaat als voorbeeld werd genomen.
Vervolgens werd door de Majoor Edward van Dipten het praktijk gedeelte afgerond met tools en technieken in analyseren en modelleren, waarbij nog vele vragen onbeantwoord bleven en een aanleiding gaven voor een verdere studie en een volgend symposium.

Dankwoord door Lkol Philip Parlevliet

Dankwoord door Lkol Philip Parlevliet

Afsluiting van de dag werd gedaan door Lkol P.J. (Philip) Parlevliet, die de presentaties probeerde nog even kort samen te vatten en bedankte hen met een fles wijn voor hun bijdrage aan deze leerzame middag.

Na het inhoudelijke programma was er gelegenheid tot netwerken bij de borrel en stond een barbecue gereed.

[nggallery id=11]