Presentatie IP Knowledge en Riverbed

Wo 11 Maart is voor leden van de VID en geïnteresseerden een presentatie geweest van IP Knowledge en Riverbed.

De presentaties gingen in op de werking van WAN optimizers hoe deze techniek gebruik kan worden om bandbreedte gebruik te optimaliseren door alleen die informatie over de (smalbandige) verbinding te delen die nog niet eerder over de verbinding is verzonden. Doordat veel verkeer gestandaardiseerd is zijn veel componenten identiek. Deze techniek maakt het mogelijk een veelvoud van de bandbreedte aan throughput te bereiken eea afhankelijk van het soort verkeer.

Een andere techniek die gelijktijdig wordt toegepast is het verminderen van de latency. Vooral bij protocollen die veelvuldig verkeer tussen client en bv server genereren kan eea lokaal ‘gefaked’ worden waardoor het geheel (bv over een satelliet link) aanzienlijk versneld kan worden.

Voor de operationele gebruiker die vaak over zijn verbindingen over een smalbandige satelliet link, met de daarbij behorende grote latency, moet afhandelen zou dit een ideale toevoeging / verbetering zijn. Met deze techniek nemen immers zowel de throughput toe als de reactie tijd af. Als Defensie echt alle kosten zou meerekenen verdienen dit soort technieken hun eigen investeringen snel terug.

Het tweede gedeelte bestond uit presentaties van de doorontwikkelingen. Hierbij is het mogelijk de totale performance van de netwerk en applicatie tot en met de gebruiker te meten. Het levert inzicht in het gebruik, soorten verkeer, soorten diensten, performance van de applicatie etc. etc. Hierdoor wordt niet alleen troubleshooting aanzienlijk vereenvoudigd maar is bv ook preventief optreden bij achteruitgang van de performance of het kunnen managen van prioriteiten op soorten verkeer/diensten.

De presentaties zijn voor leden beschikbaar gesteld op de VID-pagina op het defensie intranet. Op verzoek zijn de presentaties beschikbaar via de secretaris.